Miło mi poinformować, że Karolina Świderska, uczennica klasy IV g
zdobyła II miejsce w IV edycji konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert”, organizowanego przez Akademię Łomżyńską.
II etap konkursu, finałowy odbył się 07 marca 2025 r. w siedzibie Akademii Łomżyńskiej.
W konkursowych zmaganiach wzięło udział 330 uczestników z trzech województw (warmińsko- mazurskie, podlaskie i mazowieckie), do ścisłego finału zakwalifikowało się 107 osób, w tym trzy uczennice z naszej szkoły: Matylda Matreńczyk – klasa 4g, Karolina Świderska – klasa 4g oraz Michalina Żukowska – klasa 3f.
O miejscach na podium decydowały minuty (drugie kryterium finałowe), ponieważ Karolina Świderska oraz zdobywczyni I miejsca miały taką samą liczbę punktów. Uczennica III LO rozwiązała test w 8 min. i 51 sek., zaś zwyciężczyni konkursu zajęło to 5 min. i 49 sek.
Celem konkursu była popularyzacja wiedzy na temat jakości i bezpieczeństwa oraz autentyczności żywności, a w szczególności: zanieczyszczeń żywności, bezpieczeństwa w stosowaniu dodatków do żywności, znakowania produktów żywnościowych, systemów kontroli jakości żywności.
Gratulacje.
Monika Czuba