Złota szkoła   

 

19 września 2024 r. uczennice z klasy IIf brały udział w warsztatach "Analizy jakości żywności"

w ramach projektu UMB Biologia i Chemia po akademicku 3. W trakcie zajęć uczestnicy zapoznali się z wybranymi parametrami jakości tłuszczów oraz ocenili jak sposób żywienia wpływa na stan odżywienia. W ramach zajęć młodzież przeprowadziła również analizę jakości miodów pszczelich. Miód pszczeli jest produktem o właściwościach prozdrowotnych, stosowanym ze względu na właściwości odżywcze i profilaktyczne. Uczestnicy zajęć zapoznali się z domowymi testami (np. test stożka), oceny zawartości wody w miodzie oraz dowiedzieli się: Jak wybierać dobry miód? Czy to dobrze, że miód krystalizuje? Czy poszczególne odmiany różnią się między sobą?
Zajęcia przeprowadziły: dr hab. Anna Puścion-Jakubik i dr Monika Grabia z Zakładu Bromatologii UMB.
Bardzo dziękujemy za możliwość udziału w warsztatach.
Małgorzata Łupińska



****** Aplikacja "czilo" ******


Android

 
iOS